Hoeveel proteïne heb je nodig?

Schoolbord proteïne aantal berekenen

Hoeveel proteïne heb je nodig?

In deze blog leg ik uit hoeveel proteïne je nodig hebt.

 

Ook heb ik een video gemaakt en staat op YouTube. De laatste jaren wordt er veel aandacht besteedt aan proteïne, je ziet zelfs in supermarkten dat bepaalde producten proteïnerijk is…en als je geïnteresseerd bent in proteïnerijk voedsel, ben je snel geneigd omdat te kopen. Maar vergis je niet dat het dan gezond is of dat je dan sneller bij je doel komt. Laat duidelijk zijn, dat er in bijna alles proteïne zit. Alleen het ene product heeft een hogere dosis als de ander. Maar hoeveel heb je nou eigenlijk nodig? Ik zal hieronder een aantal voorbeelden geven en dan moet je zelf zien, waar jij denkt dat je onder valt:

1- iemand die werkt en niet aan sport doet, weinig beweegt, heeft gemiddeld 0.75 gram proteïne nodig per KG.

2- iemand die zwaar werk verricht en op een lage intensiteit sport, heeft gemiddeld tussen de 1.2/1.3/1.4. gram aan proteïne per KG.

3- iemand die zwaar werk verricht of niet, traint op een hoge intensiteit en wilt sterker/gespierder worden heeft gemiddeld tussen de 1.4/1.5/1.6/1,7 gram aan proteïne per KG nodig.

4 iemand die aan bodybuilding doet, heeft meer nodig, onduidelijk is hoeveel, er wordt advies geven om tussen de 2 a 4 gram per KG aan proteïne te consumeren.

Als berekening ziet het als volgt uit: iemand weegt 80KG en valt onder nummer 1, dan is de formule als volgt: 80×0.75=60 gram proteïne per dag! Deze formule kan je voor alle voorbeelden toepassen.

Wat voor mij werkt, werkt dat ook voor jou?

Want wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Maar wat je vooral niet moet doen, is hoge dosis proteïne nemen, als je nog nooit getest hebt waar jou lichaam goed op reageert. Er zijn geen kortere wegen, neem de tijd en test het uit. Ook qua gezondheid, zijn er steeds afwisselende berichten over of veel inname van proteïne gezond is op langer termijn of niet. Maar laten we eerlijk zijn, alles met het woord TE is meer risicovol. En als het niet nodig is, bespaar je ook nog geld 😀

Moet ik mij alleen concentreren op proteïne?

Het antwoord is een beslissende nee. Wel is handig om te kijken wat je doel is, wil je gespierder worden, dan is het verstandig om hoog te zitten in de calorieën, dit is per persoon verschillend en wil hierover een aparte BLOG van maken. Dus als je gespierder wilt worden moet je naast dat je consequent bent training, veel calorieën consumeren, waardoor je vaak een hoge dosis proteïne binnen krijgt (wel verstandig om alles te noteren aan het begin, om te zien of je wel voldoende binnen krijgt).

Maar als je minder vet wilt en toch nog gespierd wilt blijven, dan is het verstandig om je proteïne dosis te verhogen, meer vetrijke voedsel te consumeren en verlagen van je koolhydraten. Dus dit zijn weer voorbeelden waaruit je kan lezen dat proteïnen niet het belangrijkste is, dit hangt letterlijk af van je doel, dus zorg eerst dat je een duidelijk doel hebt.  Ook hierover wil ik nog een aparte BLOG van maken.

Nog een tip

Probeer je proteïne uit echte voeding te halen en niet meteen uit supplementen. Supplementen zijn alleen een toevoeging en geen vervanging. Persoonlijk probeer ik als personal trainer alle voedingsstoffen uit ‘normale’ voeding te halen. Als Personal trainer probeer ik iedereen te stimuleren om eerst ‘gezond’ zonder te veel poespas te eten en drinken. Vaak zie ik en hoor ik dat mensen te vroeg aan supplementen beginnen, omdat je dan misschien denkt dat je sneller bij je doel komt. Als het goed is, staat er zelfs op bijvoorbeeld proteïne potten, dat het geen vervanging mag zijn van normale voeding. Dit moet wel wat zeggen toch?

[su_tooltip]TRAIN WITH YOUR BRAIN[/su_tooltip]

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/YMuruobsBK4″ width=”280″ height=”280″ autohide=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” theme=”light”]

keywords:

  • Personal Training/persoonlijke training
  • Coach
  • Zaandam/Zaanstad
  • Westzijde 109, 1506 GB Zaandam
  • Stoneheart Fitness
  • Train with your brain
  • Fitness/bootcamp/small group training

 

 

× Message/Bericht