Warming-up? Heeft het wel of geen zin?

Body workout

Warming-up

Wat is een warming-up?

Het doel van een warming-up is om je lichaam paraat te krijgen om actie te ondernemen.
Als wij gaan sporten pushen wij ons vaak iets verder dan het lijf gewend is om een vorm van overbelasting te creëren.
Dit is nodig om uiteindelijk weer wat sterker/fitter te worden. Dit heet volgens de trainingsprincipes ‘supercompensatie’.

Verschillende warming-ups?

Die zijn er en dit artikel vat ik het samen als passieve warming-up, dat wil zeggen dat er weinig tot geen beweging plaats vind. Zoals statisch rekken en foamrollen.
Andere manier is actieve warming-up, waarbij er veel meer beweging plaats vind, waardoor je hartslag versnelt en meer doorbloeding plaats vind.

Welke manier is beter?

Dit is een lastig om een antwoord te geven, omdat wetenschappelijk onderzoek iedere keer van uitkomsten veranderen. Maar toch zie je in de praktijk dat een actieve warming-up meer toegevoegde waarde heeft dan passief.
Bij een actieve warming-up zorg je ervoor dat ‘actieve zenuwstelsel’ ingezet wordt, waardoor je meer bent voorbereid dan de passieve warming-up. Vaak mimiek je de oefeningen bij een actieve warming up, waardoor je functioneel bezig bent.

Wanneer dan passief?

Persoonlijk en vele andere personal trainers, coaches en therapeuten kiezen deze methode meer voor de cooling-down. Dat komt omdat je hartslag vertraagt en andere hormonen activeert.

Dus moet je wel opwarmen?

Wetenschappelijk gezien zijn daar verschillen over, maar in de praktijk is het toch raadzaam om het te doen en doet je verder geen schade aan. Vaak merk je ook als je warming-up hebt gedaan dat beter kan trainen.

YouTube

Hieronder kan je een video bekijken die ik heb gemaakt, voor meer informatie.

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/gwAvuD2fgFQ” width=”280″ height=”280″ autohide=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” theme=”light”]

Wil je meer informatie? Of heb je een vraag over Personal Training, Small Group Training en/of Bootcamp, dan kan je op de volgende manieren contact opnemen:

× Message/Bericht